betkas

betkas

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

Płonący suflet z niespodzianką

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

A na deser delikatny suflet z niespodzianką, deser inny niż wszystkie.

Płonący suflet z niespodzianką

Składniki:

Płonący suflet z niespodzianką

 

  • 1 opakowanie lodów śmietankowych lub waniliowych ( np. pipi w kostkach)
  • 10 biszkoptów
  • 120 g cukru
  • 2 żółtka
  • 6 białek
  • 50 g płatków migdałowych
  • 8 wiśni kandyzowanych
  • ¼ szklanki nalewki wiśniowej (lub z innych owoców)
  • 40 g cukru pudru
  • Cukier waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Płonący suflet z niespodzianką
Żaroodporną miskę natłuścic i wyłożyć biszkoptami. Pokroić lody na plastry o grubości 3cm i położyć na biszkopty.Wstawić naczynie do zamrażalnika. Przygotowanie masy sufletowej: żółtka ubić z cukrem waniliowym i delikatnie połączyć z ubitą z białek pianą. Wyjąć schłodzone biszkopty i lody. Masę ostrożnie rozprowadzić na lodach. Posypać cukrem pudrem, na to równomiernie rozłożyć płatki migdałowe. Zapiec suflet w nagrzanym piekarniku do 220 st.C przez 2-3 minuty. W tym czasie podgrzać nalewkę- odlać ją do szklanki i wstawić do naczynia z ciepłą wodą. Suflet wyjąć z piekarnika, udekorować owocami kandyzowanymi (niekoniecznie) i szybko polać nalewką. Zapalić i podać. Smacznego.

Tagi:

lody biszkopt