przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Płow

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Moja wariacja na temat płowu (pilawu). Proste, tanie i smaczne!

Płow

Składniki:

Płow

 

Sposób przygotowania:

Płow
Zagotowujemy bulion, dodajemy do niego ryż i gotujemy go ok. 10 min. Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na oleju. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy kurkumą i kuminem, po czym podsmażamy na rozgrzanym oleju. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podduszamy ją na maśle. Mieszamy wszystkie składniki ze sobą, doprawiamy - solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Do wysmarowanego olejem lub masłem naczynia do zapiekania wkładamy ryż z dodatkami. Wierzch przykrywamy wiórkami masła. Pieczemy danie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 45-50 min.