SUPERPRZEPIS

Po prostu kaczka pieczona

  • 1
  • dża
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Po prostu kaczka pieczona Więcej zdjęć (3)

Przepis na konkurs z konfiturą lub słodkim syropem Polska Róża

Składniki:

Po prostu kaczka pieczona

 

Sposób przygotowania:

Po prostu kaczka pieczona
Kaczkę umyłam, wysuszyłam i obficie posypałam solą, pieprzem i majerankiem (z zewnątrz i w środku). Do środka wrzuciłam także pokrojony w cieniutkie plasterki ząbek czosnku. Tak przygotowana kaczka spędziła noc w lodówce. Następnego dnia obrałam jabłka i pokroiłam na cząstki oraz skropiłam je sokiem z cytryny. Pomarańczę także obrałam i pokroiłam. Owocami wypełniłam wnętrze kaczki i spięłam ją szpilkami. Skropiłam kaczkę olejem i wstawiłam do nagrzanego piekarnika (210 stopni). Kaczkę co ok. 20 min. polewałam tworzącym się sosem. Pod koniec pieczenia (po 1 i pół godziny) dołożyłam do brytfanny z kaczką pozostałe owoce. Po ok. 2 godz. kaczka była pięknie zrumieniona i gotowa. Podałam z domową konfiturą z żurawiny, ziemniakami i upieczonymi owocami.
Po prostu kaczka pieczona
Owoce przed włożeniem do ptaka równieżposypuję dużą ilością majeranku.
Po prostu kaczka pieczona
Tak wygląda gotowa kaczka po dwóch godzinach w piekarniku.