edytaha

edytaha

Złoty Ekspert
[Przepisów: 932]

Po rosołowy pasztet mieszany w trzech smakach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Często gotuję rosół, a nie zawsze mam ochotę na po rosołowe mięso. Zamrażam je wtedy, a kiedy się troszkę uzbiera, wykorzystuję przy innej okazji, np. do wykonania takiego pasztetu.

Po rosołowy pasztet mieszany w trzech smakach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Po rosołowy pasztet mieszany w trzech smakach

 

  • 1 kg ugotowanego mięsa z kurczaka z rosołu
  • 45 dag ugotowanej wołowiny z rosołu
  • 85 dag łopatki wieprzowej
  • 50 dag podgardla wieprzowego
  • 20 dag wątróbki z indyka
  • liść laurowy
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 marchewki z rosołu
  • 1 pietruszka z rosołu
  • kawałek bulwy selera z rosołu
  • 35 dag cebuli
  • 3 kajzerki
  • 4 jajka
  • około 5 łyżeczek soli
  • 1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • łyżeczka świeżo otartej gałki muszkatołowej
  • łyżeczka imbiru
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag suszonych śliwek kalifornijskich
  • smalec i bułka tarta do formy (lub grubsza folia aluminiowa do wyłożenia)

 

Sposób przygotowania:

Po rosołowy pasztet mieszany w trzech smakach
Łopatkę i podgardle opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze części. Podgardle wrzucić do rozgrzanego rondla, a kiedy wytopi się troszkę tłuszczu, dołożyć łopatkę, ziele angielskie i liść laurowy. Podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości. Kiedy mięso zacznie mięknąć, dodać obraną cebulę. Wątróbkę oczyści, opłukać, wrzucić na wrzącą wodę i obgotować przez 10 minut, osączyć. Miękkie mięso wyjąć z rondla, w przestudzonym wywarze namoczyć kajzerki (jeśli jest go za mało, uzupełnić wodą), osączyć na sicie, nie odciskać. Orzechy zalać wrzątkiem i pozostawić na 10-15 minut, dokładnie osączyć. Mięso, podgardle, wątróbkę, cebulę, warzywa z rosołu i kajzerki przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia. Dodać jajka, doprawić do smaku solą (najlepiej dodawać stopniowo, żeby nie przesolić), pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, bardzo dokładnie wymieszać. Masę podzielić na trzy części: do jednej dodać orzechy, do drugiej suszone śliwki, trzecią pozostawić bez dodatków. Masy przełożyć do wysmarowanych smalcem i wysypanych bułką tartą kek sówek, ugnieść, wyrównać powierzchnię. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem. Wystudzić w foremkach, następnie wyjąć (jeśli nie chce wyjść, przez chwilkę podgrzać foremkę na palniku), zabezpieczyć przed obsychaniem i umieścić w lodówce. Pasztet można od razu podzielić na mniejsze porcje, zawinąć w folię aluminiową i zamrozić.
Po rosołowy pasztet mieszany w trzech smakach
Kiedy mięso zacznie mięknąć, dodać obraną cebulę.
Po rosołowy pasztet mieszany w trzech smakach
Składniki pasztetu gotowe do wymieszania.
Po rosołowy pasztet mieszany w trzech smakach
Dokładnie wyrobioną masę rozłożyć do foremek.
Po rosołowy pasztet mieszany w trzech smakach
Piec 60 minut, po wyjęciu z piekarnika ostudzić.