BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 716]

Podgrzybek panierowany a - la kotlet

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam smaczny panierowany a następnie usmażony podgrzybek w formie kotlecika. Kotleciki takie są bardzo smaczne podane do drugiego dania lub jako przekąskę.

Podgrzybek panierowany a - la kotlet

Składniki:

Podgrzybek panierowany a - la kotlet

 

  • podgrzybki (kapelusze )około 20 szt,
  • bułka tarta do panierowania + 2 -3 łyżki mąki + sól według uznania,
  • masło klarowne lub olej do smażenia,
  • jajka 3 szt,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Podgrzybek panierowany a - la kotlet
Podgrzybki dokładnie oczyścić, następnie usunąć nóżki a kapelusze dokładnie umyć pod bieżącą wodą.( ja myje gąbką)

Ułożyć na ręczniku papierowym w celu osuszenia.

Jajka rozbełtać z dodatkiem przyprawy uniwersalnej i odrobiną pieprzu.

Do miski wsypać bułkę tartą z dodatkiem mąki i soli.

Kapelusze panierować najpierw w jajku a następnie w tartej bułce.

Wkładać na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Tagi:

danie grzyby