Podgrzybki marynowane z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Podawać jako samodzielną przekąskę jako dodatek do sałatek, mięs, wędlin, pieczywa, serów, makaron oraz kasz.

Podgrzybki marynowane z marchewką

Składniki:

Podgrzybki marynowane z marchewką

 

 

  • Zalewa
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka octu winnego
  • 1/2 l wody
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 10 dag cukru
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka listów laurowych
  • kilka ziarenek gorczycy

Sposób przygotowania:

Podgrzybki marynowane z marchewką
Grzyby oczyścić i zalać wrzątkiem. Gotować przez ok. 15 min w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Następnie przelać zimną wodą i przełożyć do słoików. Składniki zalewy zagotować i doprawić do smaku.Zalać grzyby w słoiku i dobrze zakręcić.Pasteryzować przez ok .45 min.