Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Podgrzybkowy sos do ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 100
         
ocena: 4/5 głosów: 4

wyśmienity sos z grzybów leśnych

Podgrzybkowy sos do ziemniaków Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Podgrzybkowy sos do ziemniaków

 

Sposób przygotowania:

Podgrzybkowy sos do ziemniaków
Podgrzybki oczyszczamy (ja używałam jedynie kapeluszy), a następnie kroimy je w średniej wielkości cząstki. Cebule kroimy w cienkie ćwierćplasterki i razem z podgrzybkami przesmażamy na margarynie na patelni. Kiedy cebula i grzyby sie ładnie zarumienią dolewamy wody, dodajemy przyprawy i dusimy tak długo aż woda całkiem odparuje. Następnie dodajemy śmietanę i smażymy do czasu aż sos nieco zgęstnieje - jeszcze raz doprawiamy i możemy nim polewać ziemniaczki.
Podgrzybkowy sos do ziemniaków
Etap 1 przygotowujemy grzyby lesne oraz cebulke
Podgrzybkowy sos do ziemniaków
Etap 2 podgrzybki oraz cebule smazymy razem
Podgrzybkowy sos do ziemniaków
Etap 3 do przesmazonych grzybow dolewamy smietane

Tagi:

ziemniaki