krystyna330

krystyna330

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Podkarpackie proziaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis na moje regionalne danie czyli proziaki. Często je robię są łatwe i szybkie w wykonaniu. Polecam każdemu

Podkarpackie proziaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Podkarpackie proziaki

 

  • mąka 2 szklanki
  • soda 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • kefir 1/4 szklanki

Sposób przygotowania:

Podkarpackie proziaki
Do miski wsypujemy mąkę. Nastepnie mąkę mieszamy z solą i sodą. Dodajemy kefir. Wyrabiamy kulę ciasta. Odrywamy po kawałku i robimy małe kuleczk. Na rozgrzaną, suchą patelnię dajemy kuleczki i przypiekamy. Po pk 3 min przekręcamy na drugą stronę. Najlepsze są takie prosto z patelni można podawać z twarożkiem, masełkiem konfiturą lub zjeśc same
Podkarpackie proziaki
Wyrabiamy ciasto
Podkarpackie proziaki
Mąka z solą i sodą
Podkarpackie proziaki
Kuleczki
Podkarpackie proziaki
Na patelni