aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 479]

Podniebny ser z bezą i kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
  • KALORIE: 290
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podniebny ser z bezą i kremem- wyśmienite ciasto na każdą okazję. Bardzo polecam warto takie ciasta próbować!

Podniebny ser z bezą i kremem

Składniki:

Podniebny ser z bezą i kremem

 

 

  • Masa makowa:
  • 2 szkl maku
  • Cukier do smaku
  • 1/3 kostki margaryny
  • Bakalie
  • Olejek migdałowy do smaku
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki miodu

 

  • Kokos:
  • 15 dag kokosu
  • cukier do smaku
  • 10 dag margaryny

 

  • Masa serowa:
  • 0,5 kg sera
  • 3 żółtka
  • 2,5 dag margaryny
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • ¼ szkl mleka

 

  • Beza:
  • 1 szkl białek
  • 1 i ½ szkl cukru
  • 10 dag maku
  • 10 dag kokosu

 

  • Masa mleczna:
  • 1 szkl cukru
  • 1 margaryna
  • 1/3 szkl wody
  • 2 szkl mleka w proszku

Sposób przygotowania:

Podniebny ser z bezą i kremem
Masa makowa:

Mak parzymy i mielimy dwa razy. Mak, cukier, olejek, bakalie, miód, margarynę prażymy do 15 minut. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka i wlewamy do masy makowej. Podgotowujemy chwilkę i wykładamy na ciasto.

Ciasto:

Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, dodajemy na końcu wiśnie i rodzynki według uznania. Pozostawiamy ciasto na 3 dni. Następnie wykładamy do dwóch foremek o wymiarze 25/36 i pieczemy do 20 minut w 180 stopniach. Zimne ponczujemy.

Beza:

Białka ubijamy z cukrem. Wsypujemy mak i kokos. Mieszamy wykładamy do foremki 25/36 i pieczemy do 40 minut w 160 stopniach.

Masa serowa:

Margarynę rozpuszczamy. Mieszamy z zmielonym serem, cukrem i żółtkami. Gotujemy do 15 minut mieszając. W mleku mieszamy budynie i wlewamy do sera, jeszcze chwilę gotujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 skzl wrzątku i mieszamy z serem. Odstawiamy by masa tężała po czym wykładamy na ciasto.

Kokos:

Margarynę roztapiamy z cukrem, wsypujemy kokos i chwilę dusimy. Wykładamy na ciasto.

Masa mleczna:

Cukier, wodę i margarynę zagotowujemy. Trochę studzimy i mieszamy z mlekiem w proszku.

Przełożenie ciasta:

Ciasto- mak- ciasto- kokos- masa serowa- beza- masa mleczna- kandyzowany ananas.

Tagi:

ciasto sernik