dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Podpłomyk razowy z dynią i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

podpłomyk popularnie zwany pizzą

Podpłomyk razowy z dynią i serem

Składniki:

Podpłomyk razowy z dynią i serem

 

  • 25 dag mąki pszennej razowej
  • 2 dag drożdzy
  • 125 ml ciepłej wody
  • 1łyzka oliwy
  • szczypta soli i cukru
  • kiełbasa
  • upieczona dynia
  • sos pomidorowy
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku
  • szczypta pieprz
  • ser żółty

 

Sposób przygotowania:

Podpłomyk razowy z dynią i serem
W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Do miski przesiewamy makę, dodajemy sól i oliwą oraz drożdże. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość rozwałkowujemy je. Sos pomidorowy z czosnkiem i smarujemy rozwałkowany blat ciasta na podpłomyk. Dynię, kroimy w kawałki, układamy na pizzy. Kiełbasę kroimy w kawałki, układamy na pizzy. Całośc oprószamy pieprzem. Pieczemy 15 min w 250st. Posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy aż się rozpuści.