Podpłomyki

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
Przepisy: 85
Podpłomyki
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 6

Pyszne, tradycyjne podpłomyki, a w dodatku niezwykle proste w wykonaniu.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Podpłomyki - SKŁADNIKI:

  • 4 kubki mąki razowej,
  • 2-3 kubki kefiru lub maślanki,
  • 1 łyżeczka sody

Podpłomyki - PRZYGOTOWANIE:

Przesianą mąkę wymieszać z kefirem, dodać sodę i wyrabiać na jednolitą, gęstą masę. Formować koło, nacinać na krzyż, aby upieczony podpłomyk było łatwiej przełamać. Piec 40-45 minut w nagrzanym do 180-200 stopni. Przed wyjęciem z pieca sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Podpłomyki (strona 1 z 1)  
sandra200

sandra200

2008-11-29 20:30
ciekawe,spróbuję..
Skomentuj
Oceń:
0
kayleb

kayleb

2008-11-29 22:03
Fajne urozmaicenie ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Olek
gość

2008-11-29 22:36
Ciekawy przepis, nie znałem go wcześniej
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Sisi
gość

2008-12-18 18:53
Nie wiedziałam, że to takie łatwe;)
Skomentuj
Oceń:
0
k_maks

k_maks

2009-07-27 13:34
Przepis ciekawy, ale nie mają moim zdaniem nic wspólnego z tradycyjnością, prawdziwe podłomyki są na bazie mąki(pszennej bądz razowej), wody i soli wypiekane na blasze pieca. Podawanie w składzie sody i jogurtu zbliża tego rodzaju popdpłomyki bardziej ku racuchom.
Polecam te na bazie wody, soli, mąki pszennej i razowej, podawane z masełkiem z odrobiną czosnku, wypiekanych na blasze w piekarniku lub patelni bez tłuszczu. Pycha....
Skomentuj
Oceń:
0
Magdusia1312

Magdusia1312

2009-07-27 17:59
No bo to taka pyszna podróbka:)
Skomentuj
Oceń:
0
IwonaF

IwonaF

2009-08-21 22:19
rzeczywiście - do tradycji im daleeeeeko :)
Skomentuj
Oceń:
0
Termar

Termar

2009-10-21 22:14
Pamiętam... wiele lat temu, gdy byłam jeszcze dziewczynką, jeździliśmy z rodzeństwem do dziadków na wieś.. i babcia zawsze robiła chlebek na gotowanych ziemniakach... Chlebki były pieczone w piecu chlebowym opalonym wcześniej drewnem... i na konie z resztek ciasta robione były małe okrągłe niskie chlebki... układało się je na liściach kapusty lub młodego chrzanu. i to nazywali podpłomykami.. mmm to był smak i zapach.. do tej pory go czuję i smakuję...a jakie pyszne były ciepłe z zimnym mlekiem!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki
Marchew z jabłkami i cebulą Ryż z cebulą do obiadu Fasolka w koperkowym sosie
Fasolka szparagowa z serem pleśniowym Pasta szynkowa z serem Czerwone kopytka
Buraki czerwone z orzechami Marchewka z groszkiem na ciepło Expresowa surówka z cykorii
Fasolowe pulpeciki Surówka z buraczków Kotlety ziemniaczane

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane