Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Podpłomyki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Pyszne, tradycyjne podpłomyki, a w dodatku niezwykle proste w wykonaniu.

Podpłomyki

Składniki:

Podpłomyki

  • 4 kubki mąki razowej,
  • 2-3 kubki kefiru lub maślanki,
  • 1 łyżeczka sody

Sposób przygotowania:

Podpłomyki

Przesianą mąkę wymieszać z kefirem, dodać sodę i wyrabiać na jednolitą, gęstą masę. Formować koło, nacinać na krzyż, aby upieczony podpłomyk było łatwiej przełamać. Piec 40-45 minut w nagrzanym do 180-200 stopni. Przed wyjęciem z pieca sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe.