Podpłomyki

Magdusia1312 - Przepis na: Podpłomyki offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 85
Podpłomyki
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 6

Pyszne, tradycyjne podpłomyki, a w dodatku niezwykle proste w wykonaniu.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Podpłomyki - SKŁADNIKI:

  • 4 kubki mąki razowej,
  • 2-3 kubki kefiru lub maślanki,
  • 1 łyżeczka sody

Podpłomyki - PRZYGOTOWANIE:

Przesianą mąkę wymieszać z kefirem, dodać sodę i wyrabiać na jednolitą, gęstą masę. Formować koło, nacinać na krzyż, aby upieczony podpłomyk było łatwiej przełamać. Piec 40-45 minut w nagrzanym do 180-200 stopni. Przed wyjęciem z pieca sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Podpłomyki (strona 1 z 1)  
sandra200

sandra200
offline

2008-11-29 20:30
ciekawe,spróbuję..
Skomentuj
Oceń:
0
kayleb

kayleb
offline

2008-11-29 22:03
Fajne urozmaicenie ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Olek
gość

2008-11-29 22:36
Ciekawy przepis, nie znałem go wcześniej
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Sisi
gość

2008-12-18 18:53
Nie wiedziałam, że to takie łatwe;)
Skomentuj
Oceń:
0
k_maks

k_maks
offline

2009-07-27 13:34
Przepis ciekawy, ale nie mają moim zdaniem nic wspólnego z tradycyjnością, prawdziwe podłomyki są na bazie mąki(pszennej bądz razowej), wody i soli wypiekane na blasze pieca. Podawanie w składzie sody i jogurtu zbliża tego rodzaju popdpłomyki bardziej ku racuchom.
Polecam te na bazie wody, soli, mąki pszennej i razowej, podawane z masełkiem z odrobiną czosnku, wypiekanych na blasze w piekarniku lub patelni bez tłuszczu. Pycha....
Skomentuj
Oceń:
0
Magdusia1312

Magdusia1312
offline

2009-07-27 17:59
No bo to taka pyszna podróbka:)
Skomentuj
Oceń:
0
IwonaF

IwonaF
offline

2009-08-21 22:19
rzeczywiście - do tradycji im daleeeeeko :)
Skomentuj
Oceń:
0
Termar

Termar
offline

2009-10-21 22:14
Pamiętam... wiele lat temu, gdy byłam jeszcze dziewczynką, jeździliśmy z rodzeństwem do dziadków na wieś.. i babcia zawsze robiła chlebek na gotowanych ziemniakach... Chlebki były pieczone w piecu chlebowym opalonym wcześniej drewnem... i na konie z resztek ciasta robione były małe okrągłe niskie chlebki... układało się je na liściach kapusty lub młodego chrzanu. i to nazywali podpłomykami.. mmm to był smak i zapach.. do tej pory go czuję i smakuję...a jakie pyszne były ciepłe z zimnym mlekiem!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki
Tymiankowa potrawka warzywna z cukinią i pekinką Kompot porzeczkowo-truskawkowo-śliwkowy Fasolka z kalafiorem w sosie pomidorowym
Fasolka w pomidorach Ogórki w zalewie musztardowo-octowej Cukinia w marynacie i panierce
Cukinia z cieciorką na ostro Kalafior z papryką Pieczone ziemniaczki z octem balsamicznym
Jabłka smażone do ciast Ciasto na domową  pizze Uszka z masą makową

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

 
 Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane