Podpłomyki

Magdusia1312 - Przepis na: Podpłomyki offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 85
Podpłomyki
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 6

Pyszne, tradycyjne podpłomyki, a w dodatku niezwykle proste w wykonaniu.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Podpłomyki - SKŁADNIKI:

  • 4 kubki mąki razowej,
  • 2-3 kubki kefiru lub maślanki,
  • 1 łyżeczka sody

Podpłomyki - PRZYGOTOWANIE:

Przesianą mąkę wymieszać z kefirem, dodać sodę i wyrabiać na jednolitą, gęstą masę. Formować koło, nacinać na krzyż, aby upieczony podpłomyk było łatwiej przełamać. Piec 40-45 minut w nagrzanym do 180-200 stopni. Przed wyjęciem z pieca sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Podpłomyki (strona 1 z 1)  
sandra200

sandra200
offline

2008-11-29 20:30
ciekawe,spróbuję..
Skomentuj
Oceń:
0
kayleb

kayleb
offline

2008-11-29 22:03
Fajne urozmaicenie ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Olek
gość

2008-11-29 22:36
Ciekawy przepis, nie znałem go wcześniej
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Sisi
gość

2008-12-18 18:53
Nie wiedziałam, że to takie łatwe;)
Skomentuj
Oceń:
0
k_maks

k_maks
offline

2009-07-27 13:34
Przepis ciekawy, ale nie mają moim zdaniem nic wspólnego z tradycyjnością, prawdziwe podłomyki są na bazie mąki(pszennej bądz razowej), wody i soli wypiekane na blasze pieca. Podawanie w składzie sody i jogurtu zbliża tego rodzaju popdpłomyki bardziej ku racuchom.
Polecam te na bazie wody, soli, mąki pszennej i razowej, podawane z masełkiem z odrobiną czosnku, wypiekanych na blasze w piekarniku lub patelni bez tłuszczu. Pycha....
Skomentuj
Oceń:
0
Magdusia1312

Magdusia1312
offline

2009-07-27 17:59
No bo to taka pyszna podróbka:)
Skomentuj
Oceń:
0
IwonaF

IwonaF
offline

2009-08-21 22:19
rzeczywiście - do tradycji im daleeeeeko :)
Skomentuj
Oceń:
0
Termar

Termar
offline

2009-10-21 22:14
Pamiętam... wiele lat temu, gdy byłam jeszcze dziewczynką, jeździliśmy z rodzeństwem do dziadków na wieś.. i babcia zawsze robiła chlebek na gotowanych ziemniakach... Chlebki były pieczone w piecu chlebowym opalonym wcześniej drewnem... i na konie z resztek ciasta robione były małe okrągłe niskie chlebki... układało się je na liściach kapusty lub młodego chrzanu. i to nazywali podpłomykami.. mmm to był smak i zapach.. do tej pory go czuję i smakuję...a jakie pyszne były ciepłe z zimnym mlekiem!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki
Kapusta pekińska na ciepło z marchewką Nutella śliwkowa  Surówka z czerwonej kapusty
Fasolka smażona na maśle z bułka tartą Marchewka z groszkiem i brokułami Paszteciki drożdżowe inaczej
Kanapkowa pasta serowa Szpinak z jajeczkiem Zakwas żytni domowy
Panierowany ser do obiadu Kapusta ze śmietaną Hummus sezamowy

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane