Podpłomyki

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
Przepisy: 85
Podpłomyki
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 6

Pyszne, tradycyjne podpłomyki, a w dodatku niezwykle proste w wykonaniu.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Podpłomyki - SKŁADNIKI:

  • 4 kubki mąki razowej,
  • 2-3 kubki kefiru lub maślanki,
  • 1 łyżeczka sody

Podpłomyki - PRZYGOTOWANIE:

Przesianą mąkę wymieszać z kefirem, dodać sodę i wyrabiać na jednolitą, gęstą masę. Formować koło, nacinać na krzyż, aby upieczony podpłomyk było łatwiej przełamać. Piec 40-45 minut w nagrzanym do 180-200 stopni. Przed wyjęciem z pieca sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Podpłomyki (strona 1 z 1)  
sandra200

sandra200

2008-11-29 20:30
ciekawe,spróbuję..
Skomentuj
Oceń:
0
kayleb

kayleb

2008-11-29 22:03
Fajne urozmaicenie ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Olek
gość

2008-11-29 22:36
Ciekawy przepis, nie znałem go wcześniej
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Sisi
gość

2008-12-18 18:53
Nie wiedziałam, że to takie łatwe;)
Skomentuj
Oceń:
0
k_maks

k_maks

2009-07-27 13:34
Przepis ciekawy, ale nie mają moim zdaniem nic wspólnego z tradycyjnością, prawdziwe podłomyki są na bazie mąki(pszennej bądz razowej), wody i soli wypiekane na blasze pieca. Podawanie w składzie sody i jogurtu zbliża tego rodzaju popdpłomyki bardziej ku racuchom.
Polecam te na bazie wody, soli, mąki pszennej i razowej, podawane z masełkiem z odrobiną czosnku, wypiekanych na blasze w piekarniku lub patelni bez tłuszczu. Pycha....
Skomentuj
Oceń:
0
Magdusia1312

Magdusia1312

2009-07-27 17:59
No bo to taka pyszna podróbka:)
Skomentuj
Oceń:
0
IwonaF

IwonaF

2009-08-21 22:19
rzeczywiście - do tradycji im daleeeeeko :)
Skomentuj
Oceń:
0
Termar

Termar

2009-10-21 22:14
Pamiętam... wiele lat temu, gdy byłam jeszcze dziewczynką, jeździliśmy z rodzeństwem do dziadków na wieś.. i babcia zawsze robiła chlebek na gotowanych ziemniakach... Chlebki były pieczone w piecu chlebowym opalonym wcześniej drewnem... i na konie z resztek ciasta robione były małe okrągłe niskie chlebki... układało się je na liściach kapusty lub młodego chrzanu. i to nazywali podpłomykami.. mmm to był smak i zapach.. do tej pory go czuję i smakuję...a jakie pyszne były ciepłe z zimnym mlekiem!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki
Pasta z zielonej soczewicy Pasta z awokado, szynki, sera żółtego i jajek Kotleciki z gotowanych buraków
Szybki zakwas pszenny Smalec z jabłkiem i cebulką Marchewka z ciecierzycą
Kasza pęczak z kukurydzą i pieczarkami Kapusta zasmażana na boczku Smarowidło staropolskie
Pieczeń z pieczarkami i papryką Kapusta kiszona z ciecierzycą "Chrupiąca" pasta z cieciorki

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane