Podpłomyki

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
Przepisy: 85
Podpłomyki
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 6

Pyszne, tradycyjne podpłomyki, a w dodatku niezwykle proste w wykonaniu.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Podpłomyki - SKŁADNIKI:

  • 4 kubki mąki razowej,
  • 2-3 kubki kefiru lub maślanki,
  • 1 łyżeczka sody

Podpłomyki - PRZYGOTOWANIE:

Przesianą mąkę wymieszać z kefirem, dodać sodę i wyrabiać na jednolitą, gęstą masę. Formować koło, nacinać na krzyż, aby upieczony podpłomyk było łatwiej przełamać. Piec 40-45 minut w nagrzanym do 180-200 stopni. Przed wyjęciem z pieca sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Podpłomyki (strona 1 z 1)  
sandra200

sandra200

2008-11-29 20:30
ciekawe,spróbuję..
Skomentuj
Oceń:
0
kayleb

kayleb

2008-11-29 22:03
Fajne urozmaicenie ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Olek
gość

2008-11-29 22:36
Ciekawy przepis, nie znałem go wcześniej
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Sisi
gość

2008-12-18 18:53
Nie wiedziałam, że to takie łatwe;)
Skomentuj
Oceń:
0
k_maks

k_maks

2009-07-27 13:34
Przepis ciekawy, ale nie mają moim zdaniem nic wspólnego z tradycyjnością, prawdziwe podłomyki są na bazie mąki(pszennej bądz razowej), wody i soli wypiekane na blasze pieca. Podawanie w składzie sody i jogurtu zbliża tego rodzaju popdpłomyki bardziej ku racuchom.
Polecam te na bazie wody, soli, mąki pszennej i razowej, podawane z masełkiem z odrobiną czosnku, wypiekanych na blasze w piekarniku lub patelni bez tłuszczu. Pycha....
Skomentuj
Oceń:
0
Magdusia1312

Magdusia1312

2009-07-27 17:59
No bo to taka pyszna podróbka:)
Skomentuj
Oceń:
0
IwonaF

IwonaF

2009-08-21 22:19
rzeczywiście - do tradycji im daleeeeeko :)
Skomentuj
Oceń:
0
Termar

Termar

2009-10-21 22:14
Pamiętam... wiele lat temu, gdy byłam jeszcze dziewczynką, jeździliśmy z rodzeństwem do dziadków na wieś.. i babcia zawsze robiła chlebek na gotowanych ziemniakach... Chlebki były pieczone w piecu chlebowym opalonym wcześniej drewnem... i na konie z resztek ciasta robione były małe okrągłe niskie chlebki... układało się je na liściach kapusty lub młodego chrzanu. i to nazywali podpłomykami.. mmm to był smak i zapach.. do tej pory go czuję i smakuję...a jakie pyszne były ciepłe z zimnym mlekiem!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki
Pleciony chlebek Duszona młoda kapustka zasmażana z koperkiem Lukier plastyczny do dekoracji ciast i tortów
Miseczki chlebowe na kefirze Marchewka z groszkiem i sos śmietanowo - koperkowy Pieczone ziemniaki z bazylią
Domowa granola kokosowa Tuńczykowa pasta do chlebków Pasta z ogórkiem kiszonym
Kasza jęczmienna zapiekana z brokułem Fasolka szparagowa z bułką tartą Pikantny humus z ciecierzycy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane