Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Podpłomyki na maślance

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Głównymi składnikami są tu mąka i zwykła maślanka. Podpłomyki tak jak czapati prażą się na suchej patelni

Podpłomyki na maślance Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Podpłomyki na maślance

 

  • 1 i 2/3 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl maślanki
  • 1 łyżka oleju/ oliwy
  • płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Podpłomyki na maślance
Mąkę wsypałam do miski (tym razem była to wyłącznie mąka pszenna). Wlałam do niej łyżkę oleju oraz maślankę. Posoliłam. Zamieszałam najpierw łyżką, a potem szybko zagniotłam ciasto. Podzieliłam je na mniej więcej 12 kulek. Każdą wałkowałam jak najcieniej na posypanej mąką stolnicy. Patelnię rozgrzałam na średnim ogniu. Położyłam pierwszy placuszek. Po około minucie przewróciłam łopatką na drugą stronę. Podobnie postąpiłam z resztą ciasta. Należy je wykorzystać tego samego dnia ponieważ szybko czerstwieją. Pasują do past ze strączkowych, falafeli.
Podpłomyki na maślance
Ciasto na podpłomyki szybko się zagniata
Podpłomyki na maślance
Ciasto jest już gotowe do dalszej obróbki