jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Podpłomyki ze świeżą salsą pomidorową i miętą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wspólnie z blogerami wypiekaliśmy ostatnio podpłomyki z pyszną salsą warzywną. Ja moje podpłomyki wzbogaciłam liśćmi ogórecznika, gdyż salsę zapiekałam na plackach. Listków tych nie należy jeść na surowo.

Podpłomyki ze świeżą salsą pomidorową i miętą Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Podpłomyki ze świeżą salsą pomidorową i miętą

 

  • Placki:
  • 200 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1/2 szklanki wody
  • duża szczypta soli
  • 1/2 szklanki otrebów żytnich
  • Dodatki:
  • 1 duży mięsisty pomidor
  • mała cienka cukinia
  • pół czerwonej cebuli
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki sosu pomidorowego
  • pęczek liści ogórecznika
  • Łyżka oliwy
  • garść świeżej mięty do posypania wierzchu
  • 4 łyżki greckiego jogurtu
  • kilka gałązek lubczyku

Sposób przygotowania:

Podpłomyki ze świeżą salsą pomidorową i miętą
Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w naczyniu, zagniatamy i odstawiamy na pół godziny do odpoczęcia. Jogurt solimy, pieprzymy, dodajemy posiekany lubczyk - mieszamy i odstawiamy.

Pomidora i cukinię kroimy na kostkę, cebulę w pół piórka, czosnek siekamy drobno ub przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy posiekane liście ogórecznika i sos pomidorowy. Jeszcze raz mieszamy po czym dodajemy oliwę i odstawiamy do "przegryzienia" na 15 minut.

Ciasto dzielimy na dwie części. Rozpłaszczamy ręką na posypanym otrębami żytnimi blacie. Rozklepujemy po prostu całą dłonią na pożądaną wielkość i obtaczamy w otrębach. Piekarnik rozgrzewamy do 240 st.C. Placki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do wypieków.

Podpłomyki smarujemy jogurtem i układamy salsę. Wsuwamy do nagrzanego pieca i zapiekamy 10 minut.
Podpłomyki ze świeżą salsą pomidorową i miętą
Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w naczyniu, zagniatamy i odstawiamy na pół godziny do odpoczęcia.
Podpłomyki ze świeżą salsą pomidorową i miętą
Pomidora i cukinię kroimy na kostkę, cebulę w półpiórka, czosnek siekamy drobno ub przeciskamy przez praskę.
Podpłomyki ze świeżą salsą pomidorową i miętą
Liście ogórecznika siekamy drobno i dodajemy do salsy
Podpłomyki ze świeżą salsą pomidorową i miętą
Podpłomyki smarujemy jogurtem z dodatkiem lubczyku
Podpłomyki ze świeżą salsą pomidorową i miętą
Na plackach układamy salsę. Wsuwamy do nagrzanego pieca i zapiekamy 10 minut.
Podpłomyki ze świeżą salsą pomidorową i miętą
Listki miety myjemy, osuszamy i siekamy drobno, by posypać podpłomyki