salammbo

salammbo

Kucharz
[Przepisów: 11]

podrabiany murzynek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taki nie do końca murzynek, smakuje podobnie, ale jest szybszy w przygotowaniu.

podrabiany murzynek

Składniki:

podrabiany murzynek

 

  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wina
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z czubkiem)
  • 4 jajka
  • jeśli ktoś lubi to przyprawa do pierników lub cynamon (bez też będzie dobre)

Sposób przygotowania:

podrabiany murzynek
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Olej, cukier, wino, mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, żółtka i opcjonalnie przyprawę do pierników miksujemy na gładką masę po czym delikatnie ręką mieszamy z białkami. Jeżeli ktoś ma opory do grzebania ręką w cieście to może użyć jakiegoś mieszadła, ale ręką wychodzi najlepiej - piana wymieszana jest najdelikatniej, nie opadnie tak. Pieczemy mniej-więcej w 180-200 stopniach (zależy kto jaki ma piekarnik, trzeba wyczuć) około 45 minut.