Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Podstawowa baza do mazurka z masą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prosty przepis na bazę do mazurka z pomarańczowym dżemem

Podstawowa baza do mazurka z masą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Podstawowa baza do mazurka z masą

 

 

Sposób przygotowania:

Podstawowa baza do mazurka z masą
W misce łączymy wszystkie składniki: mąkę, margarynę, żółtka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz śmietanę. Ręką energicznie wyrabiamy ciasto. Mi z tej porcji wyjdą 3 kwadratowe mazurki. Ale można zrobić 4 mniejsza lub dwa duże. Piekarnik rozgrzewam do 180C. Na blachę do pieczenia wykładam papier. Ręką formuję na blaszce 3 płaski kwadraty z podwyższonymi bokami. Pamiętajcie że ciasto trochę urośnie więc nie żałujcie i zróbcie wysokie boki - na ok 2 cm. Wkładam do pieca i piekę ok 15 minut do zarumienienia. W tym czasie gotuję pomarańczowy dżem - obrane pomarańcze gotuję na małym ogniu z dodatkiem cukru i żelfixu. Najlepiej zrobić wg instrukcji na opakowaniu żelfixa. Po upieczeniu wyjmuję mazurki z pieca i wylewam na wierzch ugotowaną masę. Studzę. Teraz wystarczy przyozdobić czym dusza zapragnie :) - czekoladą, jajeczkami, żelkami itp
Podstawowa baza do mazurka z masą
ręką wyrabiam gładkie ciasto z podanych składników
Podstawowa baza do mazurka z masą
wyrabiam ulubiony kształ mazurka w podwyższonymi bokami
Podstawowa baza do mazurka z masą
podczas pieczenia ciasta robię masę pomaranczową
Podstawowa baza do mazurka z masą
wylewam ciepłą masę na mazurka studzę całość i przyozdabiam