SUPERPRZEPIS

Podudzia z dynią

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Podudzia z dynią Więcej zdjęć (4)

Sezon dyniowy w mojej kuchni jest wykorzystany w 100%. Dynia gości u mnie zarówno w deserach, przetworach jak i daniach głównych! Dziś polem podudzia pieczone z dynią.

Składniki:

Podudzia z dynią

SKŁADNIKI:

  • podudzia z kurczaka -5 sztuk,
  • 300 gram dyni po obraniu,
  • 1 czerwona cebula,
  • ok 12 pomidorków koktajlowych,
  • garść orzechów włoskich,
  • ok 3 łyżki oleju,
  • ok 1 łyżka octu balsamicznego,
  • przyprawa do kurczaka,
  • sól,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • bazylia, tymianek, oregano,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Podudzia z dynią

ETAP 1

Podudzia z dynią
Podudzia doprawiamy do smaku

Mięso dokładnie przepłukujemy, a następnie osuszamy. Gotowe oprószamy ziołami i ulubionymi przyprawami.

ETAP 2

Podudzia z dynią
dynię rozdrabniamy, krojąc w kostkę

Przygotowaną dynię kroimy w dość dużą kostkę.

ETAP 3

Podudzia z dynią
Przygotowujemy pomidorki i cebulę

Przepłukane pomidorki osuszamy. Cebulę kroimy w grube plasterki.

ETAP 4

Podudzia z dynią
Przygotowane składniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym

Podudzia umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Wokół mięsa układamy dynię, cebulę oraz pomidory. Całość oprószamy delikatnie przyprawami i posypujemy natką pietruszki. Danie skrapiamy olejem i octem, a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Całość pieczemy ok 50 minut w 180°C.

ETAP 5

Podudzia z dynią
Pod koniec dodajemy orzechy włoskie

Na 20 minut przed końcem pieczenia danie wyjmujemy, posypujemy orzechami włoskimi, po czym ponownie pieczemy.


Tagi:

dynia