Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Podudzia z kurczaka w pomarańczach

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pikantne danie z nutą czosnku i cytrusów z odrobiną słodyczy

Podudzia z kurczaka w pomarańczach

Składniki:

Podudzia z kurczaka w pomarańczach

 

Sposób przygotowania:

Podudzia z kurczaka w pomarańczach
Umyte,osuszone udka posolić.Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i z połowy pomarańczy zetrzeć skórkę.Z całej pomarańczy wycisnąć sok.Skórkę,sok,miód,przeciśnięty przez praskę czosnek,pieprz cayenne oraz pieprz czarny mielony razem zmieszać.Przygotowaną marynatą zalać podudzia i wstawić na noc do lodówki.Na drugi dzień przełożyć do żaroodpornego naczynia.Podlać marynatą i skropić lekko olejem.Piec w piekarniku pod przykryciem około pół godziny.Później pokrywkę zdjąć i piec,aż się podudzia zrumienią i będą miękkie.Podawać z ziemniakami lub frytkami i surówką.