ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Podudzia zapiekane z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Obiad dla rodzinki bez większego wysiłku :)

Podudzia zapiekane z ryżem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Podudzia zapiekane z ryżem

 

  • 4 podudzia z kurczaka
  • 2 torebki ryżu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 kostki masła
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, wegeta natur, słodka papryka

Sposób przygotowania:

Podudzia zapiekane z ryżem
Ryż rozsypać równomiernie na spodzie naczynia żaroodpornego, posypać go pokrojonym drobniutko czosnkiem oraz cebulą pokrojoną w półksiężyce. Na cebulę kładziemy natomiast podudzia z kurczaka, które posypujemy odrobiną soli i pieprzu oraz przyprawą do kurczaka. Następnie gotujemy zalewę: ok. 4 szklanki wody zagotowujemy w małym rondelku z koncentratem, masłem i przyprawami: solą, pieprz, papryką, wegetą. Gotową zalewę wlewamy do naczynia na kurczaka i ryż tak aby przykryć mniej więcej w połowie podudzia. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni i pieczemy ok. 1 godziny. Smacznego :)
Podudzia zapiekane z ryżem
Kurczaka doprawiamy a następnie zalewamy przygotowaną zalewą
Podudzia zapiekane z ryżem
Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika na godzinkę
Podudzia zapiekane z ryżem
Podudzia wyjęte z piekarnika, delikatnie podpieczone