Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Podudzie z kurczaka w marynacie śliwkowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Lekko słodkie i subtelnie pikantne soczyste, grillowane podudzia z kurczaka, to świetny pomysł na lekki weekendowy ( i nie tylko ) obiad, polecam :)

Podudzie z kurczaka w marynacie śliwkowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Podudzie z kurczaka w marynacie śliwkowej

 

Sposób przygotowania:

Podudzie z kurczaka w marynacie śliwkowej
Podudzia myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. W pojemniku łączymy ze sobą powidła śliwkowe, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chilli i starty imbir, dolewamy oliwę i wszystko starannie mieszamy tworząc jednolitą pastę.

Do tak przygotowanej marynaty przekładamy podudzia, dokładnie pokrywamy je pastą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę a najlepiej na całą noc.

Podudzia grillujemy po 8-12 minut z każdej strony, serwujemy gorące ; ) 
Podudzie z kurczaka w marynacie śliwkowej
Podudzia myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem
Podudzie z kurczaka w marynacie śliwkowej
Powidła śliwkowe przekładamy do pojemnika
Podudzie z kurczaka w marynacie śliwkowej
Dodajmey czosnek, papryczkę chilli, imbir oliwę i mieszamy
Podudzie z kurczaka w marynacie śliwkowej
Przygotowaną marynatą pokrywamy dokładnie kurczaka i marynujemy go przez noc

Tagi:

kurczak mięso