akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Podwójny sernik Oreo

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepyszny sernik z ciasteczkami Oreo, dwukolorowy, bardzo puszysty, kremowy i delikatny. Przepis naprawdę warty polecenia!

Podwójny sernik Oreo Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Podwójny sernik Oreo

 

  • 350 g. ciastek Oreo
  • 70 g. rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 1 kg zmielonego twarogu w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka śmietany 12% w temperaturze pokojowej
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g. mlecznej czekolady
  • 50 g. gorzkiej lub deserowej czekolady

Sposób przygotowania:

Podwójny sernik Oreo
1. Ciastka Oreo umieścić w malakserze (odkładając na bok 3-4 sztuki) razem z masłem. Zmiksować do połączenia się składników. Masę ciasteczkową wyłożyć do formy 24x24cm lub dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze ugnieść w dno formy. 2. Twaróg utrzeć z cukrem i ekstraktem. Dodać śmietanę i dalej miksować. Wbijać po jednym jajku, miksując. Wsypać przesianą mąkę i wymieszać. 3. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie ostudzić. 4. Połowę masy serowej wylać na spód ciasteczkowy. Do drugiej połowy masy wlać rozpuszczone czekolady i dobrze wymieszać. Czekoladową masę wyłożyć na jasną. Wierzch posypać odłożonymi wcześniej i pokruszonymi ciastkami Oreo. 5. Piec w 160st.C około 45-55 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Schłodzić minimum 4 godziny w lodówce. Smacznego!
Podwójny sernik Oreo
Wyłożenie masy ciasteczkowej ma spód formy.
Podwójny sernik Oreo
Wylanie jasnej masy serowej na ciasteczkowy spód.
Podwójny sernik Oreo
Wylanie ciemnej masy na jasną i posypanie ciastkami Oreo.