Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 701]

Pogacze twarogowe z żółtym serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 270
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To węgierskie bułeczki, które świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Ich odmian jest bardzo dużo.

Pogacze twarogowe z żółtym serem

Składniki:

Pogacze twarogowe z żółtym serem

24 sztuki:

  • 200 g mąki pszennej (użyłam typu 405)
  • 200 g twarogu
  • 150 g masła
  • 1 jajko (można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka curry (płaska)
  • Dodatkowo:
  • jajko do posmarowania
  • 60 g żółtego sera (startego)

Sposób przygotowania:

Pogacze twarogowe z żółtym serem

Ciasto:

Pogacze twarogowe z żółtym serem
Ciasto powinno być miękkie, ale nie lepkie.

Twaróg podusić za pomocą widelca i dokładnie wyrobić z pozostałymi składnikami.

Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce - około 1 godzinę.

Przygotowani pogaczy:

Pogacze twarogowe z żółtym serem
Należy pamiętać o zachowaniu odstępów - przy ukłaaniu na blasze.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1-1,5 cm - w razie potrzeby podsypywać mąką.
Z placka wykrawać kółka o średnicy 4-5 cm.

Każdy krążek ułożyć (zachowując duże odstępy) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch bułeczek posmarować rozbełtanym jajkiem i obficie posypać startym serem.

(Można też oprószyć ulubionymi przyprawami.)

Pieczenie:

Pogacze twarogowe z żółtym serem
Czas pieczenia może się różnić o kilka minut - w zależności od piekarnika.

Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 200 stopniach.
(Do uzyskania rumianego koloru.)