Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pokrzywowe naleśniki z twarożkiem i jajkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Naleśniki z pokrzywą? Czemu nie. Robiłam już pizzę i muffinki, teraz przyszła kolej na naleśniki. Pokrzywa w naleśnikach jest lekko wyczuwalna. Ponieważ są bardzo syte przygotowałam je na obiad.

Pokrzywowe naleśniki z twarożkiem i jajkiem

Składniki:

Pokrzywowe naleśniki z twarożkiem i jajkiem

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pokrzywowe naleśniki z twarożkiem i jajkiem
1. Listki pokrzywy płuczemy i osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładką masę, powinno nam wyjść 2 kopiaste łyżki masy pokrzywowej.

2. Składniki ciasta miksujemy na gładkie i bez grudek o odpowiedniej konsystencji ciasto, dodajemy pokrzywę i dokładnie miksujemy.

3. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i studzimy.

4. Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy, obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

5. Szczypiorek myjemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy.

6. Ser biały mieszamy ze śmietaną i solą do smaku.

7. Każdy naleśnik smarujemy serkiem, posypujemy startym jajkiem i posiekanym szczypiorkiem, następnie zwijamy ruloniki.

8. Naleśniki są gotowe do podania. Smacznego. Rady: Patelnia do smażenia o średnicy około 18- 20 cm. Z przepisu powinno nam wyjść 6 naleśników.