AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Pokusa kawowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne ciacho na kakaowym biszkopcie z podwójnym kremem- jedna warstwa budyniowa, druga śmietanowa.

Pokusa kawowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pokusa kawowa

 

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej ( lub pół na pół z ziemniaczaną )
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • MASA BUDYNIOWA:
  • 3 szklanki mleka
  • 20 dag masła lub masła roślinnego
  • cukier waniliowy
  • 2 budynie toffi.

 

  • MASA ŚMIETANKOWA:
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3/4 litra śmietanki 30%
  • ok 6 łyżek cukru pudru.

 

  • DO DEKORACJI:
  • 5 dag gorzkiej czekolady startej luk kakao Puchatek.

Sposób przygotowania:

Pokusa kawowa
1. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier
i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać aż piana będzie sztywna. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitej pany. Delikatnie wymieszać ( najlepiej już łyżką) i wylać do wysmarowanej tłuszczem formy (25/36cm). Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 170 stopni i piec ok. 25min . Zostawić do ostygnięcia.
2. 2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier waniliowy i wszystko razem zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie i wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę budyniową wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Ciasto odstawić do wystudzenia.
3. Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącej wody i wymieszać. Następnie wsypać i rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Na sam koniec dodać ostudzona żelatynę z kawą i delikatnie wymieszać. Masę śmietanową wyłożyć na ostudzoną już masę budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę lub posypać kakao Puchatkiem.
Ciasto przechowywać w lodówce. SMACZNEGO :)
Pokusa kawowa
Pyszna i prawdziwa pokusa kawowa dla podniebienia :)