Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Półdrożdżowe rogaliki z porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 50
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Troszkę kwaskowate, troszkę słodkie. Wbrew pozorom bardzo szybko się je przygotowuje, a smakują wybornie.

Półdrożdżowe rogaliki z porzeczkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Półdrożdżowe rogaliki z porzeczkami

 

Sposób przygotowania:

Półdrożdżowe rogaliki z porzeczkami
Drożdże wkruszyć do miski, dodać letnie mleko i łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jaja zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać. Dodać do niej puch jajeczny i rozczyn drożdżowy, następnie kwaśną śmietanę i wyrabiać ciasto. Dodać wcześniej rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. W razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto podzielić na części, następnie każdą z nich rozwałkować na kształt kółka, nacinać na krzyż tak, żeby powstało 4- 8 trójkątów. Układać na nich porzeczki, zwijać na kształt rogalików. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 15 minut w temp. 180 stopni.
Półdrożdżowe rogaliki z porzeczkami
Porzeczki dokładnie myjemy, a następnie osuszamy.
Półdrożdżowe rogaliki z porzeczkami
Ciasto rozwałkowujemy i nacinamy na trójkąty.
Półdrożdżowe rogaliki z porzeczkami
Następnie układamy na nich porzeczki i zwijamy rogaliki.