Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Polędwica pieczona w winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Umyte i oczyszczone mięso natrzeć czosnkiem, skropić oliwą, wstawiś do nagrzanego

Polędwica pieczona w winie

Składniki:

Polędwica pieczona w winie

 

  • 600 g polędwicy wołowej
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyzka oliwy
  • 1 szkl czerwonego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • pęczek dymki
  • pęczek pietruszki
  • sól

Sposób przygotowania:

Polędwica pieczona w winie
Umyte i oczyszczone mięso natrzeć czosnkiem, skropić oliwą, wstawiś do nagrzanego piekarnika. W czasie pieczenia od czasu do czasu podlewać roztopionym tłuszczem, winem i wodą. Pod koniec posolić. Gdy mięso będzie miękkie wyjąć, pokrajać w plastry, położyć na półmisku, przybrać pomidorkami, dymką i pietruszką. Oddzielnie podać ostry sos pomidorowy.