dorotkamalenstwo

dorotkamalenstwo

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Polędwica w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

1 porcja - ok. 390 kcal na 10 porcji.

Polędwica w cieście francuskim

Składniki:

Polędwica w cieście francuskim

 

  • 1 gruba polędwica wołowa (ok.1,5kg)
  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 4 suszone grzyby
  • olej do smażenia
  • 2 jajka
  • 15 dag pasztetu
  • zioła (tymianek lub majeranek)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwica w cieście francuskim
Polędwicę umyć, osuszyć, podsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, drobno pokroić, wystudzić. Połączyć z pasztetem, ziołami, 1 jajkiem, wyrobić. Mięso ułożyć na rozmrożonym płacie ciasta, posmarować pasztetem, zawinąć ciastem, ścisło zacisnąć brzegi. Można udekorować listkami z ciasta, posmarować rozkłóconym jajkiem, piec 40 minut w temp. 220 stopni.