SUPERPRZEPIS

Polędwica w cieście i cebulowo-orzechowej kołderce

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Polędwica w cieście i cebulowo-orzechowej kołderce

Chrupiące ciasto, słodkawy farsz cebulowy z orzechami włoskimi i soczyste mięso. Czy można chcieć czegoś więcej?

Składniki:

Polędwica w cieście i cebulowo-orzechowej kołderce

podstawowe

Sposób przygotowania:

Polędwica w cieście i cebulowo-orzechowej kołderce

1

Polędwica w cieście i cebulowo-orzechowej kołderce
Przygotowujemy mięso. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Polędwicę myjemy, oczyszczamy z bonek i doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

2

Polędwica w cieście i cebulowo-orzechowej kołderce
Dokładnie nacieramy mięso posiekanym czosnkiem, aby pokryło całą powierzchnię polędwicy.

Czosnek obieramy i drobno siekamy. Nacieramy mięso. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i przesmażamy mięso ze wszystkich stron na złoto. Zdejmujemy z patelni i studzimy.

3

Polędwica w cieście i cebulowo-orzechowej kołderce
Cebulkę kroimy w piórka i szklimy na tłuszczu z smażenia polędwicy.

Na tej samej patelni szklimy cebule posiekane w piórka. Studzimy. Orzechy obieramy.

4

Polędwica w cieście i cebulowo-orzechowej kołderce
Składamy danie układając na cieście mięso oraz cebulkę i orzechy i zawijając.

Płat ciasta rozwijamy i układamy na nim przestudzoną polędwicę. Na mięsie układamy cebulkę. Całość posypujemy orzechami włoskimi. Zawijamy ciasto pozostawiając łączeniem do dołu. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 210 stopniach C przez około 20 minut (do zarumienienia).