Nietylkopasta

Nietylkopasta

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Polędwica w czerwonym winie z pieprzem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealne danie na eleganckie przyjęcie lub niedzielny obiad. Pamiętaj że część pracy musisz wykona wcześniej!

Polędwica w czerwonym winie z pieprzem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Polędwica w czerwonym winie z pieprzem

 

  • jedna spora polędwiczka (wystarczy dla dwóch osób, a nawet trzech)
  • pół szklanki czerwonego półwytrawnego dobrego wina (pamiętajcie że nie warto do gotowania używać kiepskich gatunków)
  • 2 łyżki miodu
  • ocet balsamiczny (ok 1/4 szklanki)
  • pieprz świeżo mielony
  • pieprz czerwony marynowany

Sposób przygotowania:

Polędwica w czerwonym winie z pieprzem
Wszystko mieszamy ze sobą, kroimy w dość grube plastry polędwice i wrzucamy do zalewy. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2h. Idealnie byłoby przygotować polędwiczki na min 6h przed podaniem. Polędwiczki smażymy ok 3-4 min z każdej strony tuż przed podaniem. Jednak wcześniej wyjmijcie je z zalewy i postawcie ją na średnim ogniu w małym garnuszku. Niech sos zredukuje się, będzie pysznym dodatkiem. Polędwicę podałam z ziemniakami i innym ciekawym dodatkiem - kalafiorem romanesco. Niestety w Polsce dość rzadko spotykane warzywo a szkoda, bo wygląda ładniej niż tradycyjny kalafior i jest od niego delikatniejszy. Kalafiora podałam z kawałeczkami sera feta dla wzbogacenia smaku. Smacznego!
Polędwica w czerwonym winie z pieprzem
Etap 1