Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Polędwica w miodowo-czosnkowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Duszona polędwica wieprzowa, zamarynowana wcześniej w czosnku i miodzie.

Polędwica w miodowo-czosnkowej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwica w miodowo-czosnkowej marynacie

 

  • 1 średniej wielkości polędwica wieprzowa
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki miodu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka delikatu do mięs
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Polędwica w miodowo-czosnkowej marynacie
Olej przelać do miseczki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać go razem z octem, miodem, imbirem, rozmarynem i przyprawami do oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. Polędwicę oczyścić z błon i natrzeć marynatą. Mięso w marynacie przykryć folią spożywczą i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. W brytfance rozgrzać niewielką ilość oleju. Mięso wyjąć z marynaty i zrumienić z każdej strony na oleju. Marynatę, w której się mięso marynowało, wymieszać ze szklanką wody. Wlać to do brytfanki. Brytfankę przykryć. Dusić na średnim ogniu do miękkości.
Polędwica w miodowo-czosnkowej marynacie
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszane.
Polędwica w miodowo-czosnkowej marynacie
Polędwica wieprzowa oczyszczona z błon i pokryta marynatą.
Polędwica w miodowo-czosnkowej marynacie
Zamarynowane mięso zrumienione na oleju.
Polędwica w miodowo-czosnkowej marynacie
Zrumienione mięso zalane wodą wymieszaną z marynatą.