Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2814]

Polędwica w sosie korniszonowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatna polędwica wieprzowa ugotowana z warzywami w niewielkiej ilości wody.A sos korniszonowy to doskonały-prosty dodatek do wieprzowiny

Polędwica w sosie korniszonowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwica w sosie korniszonowym

  • 20 dag polędwicy wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • ½ pora
  • 2 szklanki wody
  • 1 liść laurowy
  • szczypta przyprawy do zup ( Jarzynka , Vegeta- co kto lubi)
  • 1 łyżka masła
  • korniszony ( po utarciu 3 łyżki)
  • 1/2 łyżeczki cukru ( użyłam brązowy trzcinowy)
  • 2 płaskie łyżeczki mąki
  • szczypta mielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

Polędwica w sosie korniszonowym

Obrać warzywa. Umyć mięso .Ułożyć w garnku razem z pokrojonymi na kawałki warzywami ( by woda wszystko przykryła), liściem laurowym i szczypta przyprawy do zup. Zalać wodą , doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć gaz i gotować ok. 45 minut by mięso było miękkie. Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić bulion. Utrzeć na tarce na wąskich oczkach ( środkowe) korniszony tak by było ich po utarciu 3 pełne łyżki. Rozgrzać w garnuszku masło. Wrzucić korniszony i chwile smażyć. Dodać brązowy cukier i dalej podsmażać by zrobił sie lekki karmel. Zasypać mąka - wymieszać .Rozprowadzić szklanką bulionu .Doprawić do smaku pieprzem. Polędwice pokroić w plasterki . Podawać z ziemniakami z wody . * sos jest kwaśno-słodkawy , ja robię go też do jajek na twardo ( używam wywaru warzywnego), ozorków czy innych rodzajów gotowanej chudej wieprzowiny ** z gotowania wychodzi 2 szklanki wywaru " jedną używam do sosu , drugą podaję do popicia jako bulion lub kremową zupę miksując go z warzywami z zupy *** jeśli nie używamy warzyw do zrobienia zupy krem to zostawiam je na sałatkę

Redakcja poleca: