margro

margro

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Polędwica w ziołowym kożuszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naprawde dobry przepis!!!! Serdecznie polecam!!!

Polędwica w ziołowym kożuszku

Składniki:

Polędwica w ziołowym kożuszku

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe (średniej wielkości)
  • sól pieprz
  • słodka papryka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • po 1 pęczku natki, bazylii i tymianku
  • kilka listków szałwii
  • 5-6 łyżek tartej bułki
  • 8 łyżek oliwy
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Polędwica w ziołowym kożuszku
Polędwiczki umyć w zimnej wodzie, osuszyć dokładnie papierowym rącznikiem. Oczyścić, natrzeć ze wszystkich stron solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką papryką. Zioła starannie umyć, drobno posiekać i wymieszać z tartą bułką oraz 6 łyżkami oliwy. Obraną cebulę posiekać w kostkę, dodać do ziół, wycisnąć czosnek. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i startą skórką cytrynową. Pozostałą oliwę rozgrzać mocno na patelni i obsmażyć na niej polędwiczki ze wszystkich stron. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować mieszanką ziół. Zapiekać około 25 minut. Tuż przed podaniem pokroić w plastry.