Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2815]

Polędwica wieprzowa duszona w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zamiast piec polędwiczkę - postanowiłam tym razem udusić ją w smakowitym sosie .

Polędwica wieprzowa duszona w śmietanie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwica wieprzowa duszona w śmietanie

Sposób przygotowania:

Polędwica wieprzowa duszona w śmietanie

Pokroić na 4 cm kawałki polędwicę wieprzową . Utrzeć 3 łyżki oleju , 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy , 1 pełną łyżeczkę miodu , 1/3 łyżeczki pieprzu . Natrzeć polędwicę . Płożyć na mięso gałązki rozmarynu . Zostawić w lodówce na kilka godzin .Wyjąć mięso z marynaty .Przez środek każdego kawałka mięsa przeciągnąć kawałek gałązki rozmarynu . Zawiązać nitkę wkoło mięsa - by zachowało kształt . Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć na nim polędwicę na rumiano ze wszystkich stron .
Zalać śmietanką . Dodać pokrojone śliwki .Wlać 1/2 szklanki wody i dusić ok. 30 minut aż sos odparuje i zagęści się . Wyjąć polędwicę i usunąć nitki i kawałki rozmarynu . Sos doprawić musztardą solą i pieprzem .
Polędwiczki posolić . Włożyć ponownie do sosu i podgrzać .

Redakcja poleca: