Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Polędwica wieprzowa w sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Często robię mięso w sosie chrzanowym . Teraz postanowiłam spróbować połączenia smaku naturalnego soku z pomarańczy i chrzanu .

Polędwica wieprzowa w sosie

Składniki:

Polędwica wieprzowa w sosie

 

  • 1 polędwiczka wieprzowa ( ok. 25 dag )
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego
  • ½ łyżeczki mielonego jałowca
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka świeżego soku z pomarańczy
  • ½ szklanki wody
  • 1 kostka bulionu Knorra ( drobiowy lub cielęcy )
  • 1-2 łyżeczki tartego chrzanu
  • drobno pokrojony miąższ z ½ pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Polędwica wieprzowa w sosie
Polędwicę przekroić na 4 części . Lekko rozklepać dłonią . Natrzeć pieprzem , jałowcem , sosem sojowym i 1 łyżką oliwy . Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z masłem . Podsmażyć polędwicę na rumiano ( po kilka minut z każdej strony ). Wlać sok pomarańczowy , wodę . Wrzucić kostkę bulionową , pokrojony miąższ pomarańczy, chrzan ( najpierw dodać 1 łyżeczkę , a dopiero po spróbowaniu dodać więcej chrzanu jeśli lubi się ostrzejsze smaki ). Dusić polędwicę w sosie na małym gazie przez 10 minut .