Strona główna Poledwica wieprzowa w warzywach

Poledwica wieprzowa w warzywach

kotekbehemotek - Przepis na: Poledwica wieprzowa w warzywach offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 744
Poledwica wieprzowa w warzywach
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Danie dla 4 osób, łatwe w wykonaniu przepyszne w jedzeniu :)


trudność: łatwe
czas:

Poledwica wieprzowa w warzywach - SKŁADNIKI:

  • 2 poledwiczki wieprzowe po 30 dkg każda
  • 50 dkg małych ziemniaków
  • 50 dkg marchewki
  • 2 łyżki marmolady cytrynowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz

Poledwica wieprzowa w warzywach - PRZYGOTOWANIE:

Sok z cytryny mieszamy sobie z 4 łyżkami wody, 1 łyżeczką cukru. Wkładamy do tego mięso i marynujemy około 1 godziny. W tym czasie kroimy marchewkę w ukośne plasterki. Gotować ją jakieś 15 minut w małej ilości osolonej wody. Ziemniaczki całe (ale bez skórki) ugotować też 15 minut w małej ilosci osolonej wody. Wyjmujemy mięso z marynaty i obsmażamy na oleju jakieś 15 minut. Wkładamy mieso w folię aluminiową. Sos ze smażenia mieszamy z marynatą, dodajemy marmoladę, sól i pieprz. Gotujemy około 3 minuty na małym ogniu. Marchew podsmażamy na łyżce tłuszczu. Mięso odwijamy z folii, kroimy na 2 cm plasterki. Podajemy na 1 półmisku. Mięso na srodku, obłożone marchewką i ziemniakami polane odrobinką sosu. Resztę sosu przelewamy do sosjerki. Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Poledwica wieprzowa w warzywach  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy na obiad
Spagetti z sosem  marchewkowo-cukiniowym z natką Coleslaw biało-czerwony Krążki cukiniowe z grzybami leśnymi
Lasagne z mięsem mielonym Tarta z kurczakiem i pieczarkami Ryba zapiekana z marchewką
Karczek pieczony marynowany z pieprzem cytrynowym Klopsiki z warzywami w sosie pomidorowym Pierś z kaczki w sosie figowo-śliwkowym
Krem z kurek z grzankami Placki ziemniaczane z powidłami śliwkowymi Krem marchewkowy

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane