Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Polędwica wieprzowa w winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szybkie , proste , danie wzorowane na kuchni francuskiej i staropolskiej. Bardzo smaczne. Doskonale smakuje z makaronem wstążki

Polędwica wieprzowa w winie

Składniki:

Polędwica wieprzowa w winie

 

  • 30 dag polędwicy wieprzowej
  • 6 kapeluszy suszonych prawdziwków ugotowanych + 1/2szklanki wody
  • z gotowania
  • 10 suszonych śliwek
  • 2 kieliszki wina białego pół wytrawnego Rieslinga
  • grubo mielony czarny pieprz
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • 2 łyżki usiekanej szalotki
  • 1 łyżka mąki
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 18%

 

Sposób przygotowania:

Polędwica wieprzowa w winie
Polędwicę przekroić na 3 części . Delikatnie rozklepać dłonią formując owalne kotleciki . Posypać pieprzem . Oprószyć mąką i obsmażyć na maśle po 3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni . Na tłuszcz ze smażenia wrzucić szalotkę i zeszklić ją .Dodać ugotowane i pokrojone w paseczki grzyby i śliwki. Włożyć mięso , podlać winem i wywarem z gotowania grzybów .Dusić 20 minut. Wlać śmietankę i gotować tak długo aż sos odparuje do połowy. Doprawić solą i pieprzem .Podawać z makaronem wstążki .