Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Polędwica wieprzowa z tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Polędwica ma to do siebie , że dzięki swej delikatności doskonale komponuje się z różnymi smakami.

Polędwica wieprzowa z tymiankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwica wieprzowa z tymiankiem

 

 

Sposób przygotowania:

Polędwica wieprzowa z tymiankiem
Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, pieprzu, szczypty soli i papryki. Umytą polędwicę osuszyć. Dobrze wymieszać i pastą natrzeć mięso. Przekroić na 4 kawałki. Lekko rozpłaszczyć i pokryć dokładnie marynatą każdy kawałek. Odłożyć w chłodne miejsce na godzinę . Na patelni rozgrzać resztę oleju i wrzucić listki laurowe , ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Dołożyć 3/4 tymianku w gałązkach i smażyć chwilę. Dołożyć mięso i obsmażyć polędwicę na rumiano. Położyć obok polędwicy pokrojoną w grube kawałki cebulę i zrumienić ją. Podlać 1/2 szklanki wody i zagotować. Przykryć i dusić na małym gazie aż mięso będzie tak miękkie .Jeśli trzeba podlewać woda w czasie duszenia - jednak na koniec ma zostać tylko kilka łyżek płynu. W czasie gdy mięso się dusi -obrane i umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w całości. Odcedzić. Usunąć tymianek , liście laurowe , ziele i pieprz z sosu. Włożyć odcedzone ziemniaki i mieszając obtoczyć w sosie od polędwicy. Chwilę piec by się zrumieniły i przeszły smakiem. Podałam z brzoskwinią z syropu aromatyzowaną tymiankiem.
Polędwica wieprzowa z tymiankiem
Polędwicę pokroić na 4 części i natrzeć marynatą
Polędwica wieprzowa z tymiankiem
Zioła i przyprawy podsmażyć na odrobinie oleju
Polędwica wieprzowa z tymiankiem
Obsmażyc na rumiano polędwicę z cebulą i podlane wodą dusic do miękkości
Polędwica wieprzowa z tymiankiem
Dołozyc ugotowane ziemniaki i podsmażyć by nabrały smaku