Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Polędwica wołowa w ziołowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Polędwicę marynowaną w ziołach, można pokroić w plastry i usmażyć na grillu.

Polędwica wołowa w ziołowej marynacie

Składniki:

Polędwica wołowa w ziołowej marynacie

 

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 cebule
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 80 ml octu winnego
  • 1 łyżeczka siekanej bazylii
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 2 listki laurowe
  • 1/4 łyżeczki mielonego angielskiego ziela
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Polędwica wołowa w ziołowej marynacie
Kostkę rosołową rozpuścić w 2 szkl wrzącej wody. Do naczynia wlać oliwę, ocet winny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, angielskie ziele, bazylię, cząber, estragon, szczyptę soli i pieprzu, zmiksować. Umyte mięso osuszyć, natrzeć marynatą, ułożyć w naczyniu, przykryć i odłożyć do lodówki na 10-12 godzin. Następnie mięso wyjąć z marynaty, obrumienić ze wszystkich stron na smalcu, podlać 1 szkl bulionu i dusić pod przykryciem około 15 minut. Po kwadransie wsypać pokrojoną w plastry cebulę, dodać liście laurowe, pozostały bulion i dusić na małym ogniu do miękkości. Miękkie mięso pokroić w plastry, podawać z powstałym przecedzonym sosem, kopytkami i surówką.