Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Polędwica wołowa w ziołowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pieczeń z polędwicy wołowej to dobry pomysł na smaczny obiad

Polędwica wołowa w ziołowym sosie

Składniki:

Polędwica wołowa w ziołowym sosie

 

  • 1 kg polędwicy wołowej,
  • 1 łyżeczka białego pieprzu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 10 dag masła,
  • 2 szalotki,
  • 250 ml białego wytrawnego wina,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 łyżka koperku posiekanego,
  • 1 łyżka szczypiorku posiekanego,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 2 szklanki śmietanki,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • przyprawa chilli

 

 

 

Sposób przygotowania:

Polędwica wołowa w ziołowym sosie
Mięso umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, natrzeć solą i pieprzem, zrumienić na połowie rozgrzanego masła. Rumiane mięso zawinąć w folię spożywczą, włożyć do brytfanny, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec około 30 minut. Na pozostałym maśle podsmażyć posiekane szalotki, dodać zieleninę i zioła, wlać wino i śmietankę, wymieszać. Gotować do wyparowania połowy objętości sosu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą chilli i sokiem z cytryny. Upieczone mięso pokroić w plastry, ułożyć na półmisku i oblać sosem.