krysia50

krysia50

Kucharz
[Przepisów: 15]

Polędwica wołowa z sosem gorgonzola

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Świetne mięso na obiad, smaczne, delikatne.

Polędwica wołowa z sosem gorgonzola

Składniki:

Polędwica wołowa z sosem gorgonzola

 

  • 80 dag polędwicy wołowej
  • 15 dag sera gorgonzola
  • 200ml śmietany 30%
  • pół szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 6 łyżek oliwy
  • oregano
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Polędwica wołowa z sosem gorgonzola
Mieso oplukane w kawalku nacieramy sola , pieprzem i oregano . Skrapiamy oliwa i reszte oliwy wlewamy na brytfane , pieczemy w piekarniku w 190 stopni Pieczemy 30 minut , podlewamy winem i pieczemy jeszcze ok 30 minut , do miekkosci miesa , polewajac co pare minut powstalym sosem . Robimy sos , podgrzewamy smietanke , dodajemy pokrojony ser i mieszamy az sie ser rozstopi . Upieczona poledwice kroimy na plastry i polewamy sosem .