Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Polędwiczka faszerowana ricottą i botwinką

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 24

Delikatna polędwiczka wieprzowa z pysznym, wiosennym farszem z botwinki i aksamitną ricottą to idealna propozycja na rodzinny niedzielny ( i nie tylko ) obiad, polecam :)

Polędwiczka  faszerowana ricottą i botwinką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczka faszerowana ricottą i botwinką

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe (około 800 gram )
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • Sól, pieprz
  • Nadzienie:
  • 1/2 opakowanie serka ricotta
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczka botwinki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/5 szklanki wody
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwiczka faszerowana ricottą i botwinką
Nadzienie: na patelni rozpuszczamy masło i przesmażmy na nim posiekany drobno ząbek czosnku i posiekane drobno łodyżki botwinki. Kiedy czosnek i botwinka lekko się zeszklą wlewamy wodę i dusimy łodyżki około 4-5 minut. 

Posiekane drobno liście botwinki dodajemy na patelnie i wszystko razem dusimy jeszcze 2 minuty. Odstawiamy do przestygnięcia. Ostudzoną botwinkę mieszamy z serkiem ricottą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polędwiczki  myjemy, oczyszczamy i osuszamy. 

Każdą z nich kroimy na pół. Każdą połowę nacinamy w połowie i delikatnie rozbijamy. Środek oprószamy solą i pieprzem. Na środek każdego kawałka nakładamy porcję farszu i zwijamy jak roladkę. 

Każdą polędwiczkę związujemy sznureczkiem lub spinamy wykałaczkami.

W miseczce łączymy ze sobą paprykę słodką i ostra. Każda nafaszerowaną polędwiczkę oprószamy solą, pieprzem i mieszanką papryk.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażmy na złoty kolor polędwiczki po 4-6 minut z każdej strony. Usmażoną polędwiczkę przekładamy na deskę i odstawiamy na 5 minut aby mięso odpoczęło.

Gotową polędwiczkę kroimy w plastry, serwujemy z młodymi ziemniaczkami z wody i ulubioną surówką, smacznego ; )   


Polędwiczka  faszerowana ricottą i botwinką
Botwinkę kroimy drobno i przesmażamy ją przez 5 minut na maśle
Polędwiczka  faszerowana ricottą i botwinką
Wystudzoną botwinkę mieszamy z ricottą, doprawiamy do smaku solą , pieprzem i czosnkiem
Polędwiczka  faszerowana ricottą i botwinką
Polędwiczkę nacinamy, faszerujemy farszem, zwijamy i zawiązujemy
Polędwiczka  faszerowana ricottą i botwinką
Smażymy na złoty kolor po 5-8 minut z każdej strony

Tagi:

mięso