andzia13

andzia13

Kucharz
[Przepisów: 7]

Polędwiczka w sosie śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Proste danie i smaczne zarazem.

Polędwiczka w sosie śmietanowym

Składniki:

Polędwiczka w sosie śmietanowym

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki zielonego groszku mrożonego lub świeżego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 250 ml bulionu
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • łyżeczka mąki pszennej
  • kucharek
  • kilka ziemniaków (w zależności od apetytu)
  • Natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Polędwiczka w sosie śmietanowym

Polędwiczki pokroić w ok 1 cm plastry i obsmażyć na złoty kolor z obu stron. Marchewkę obraną i pokrojoną w talarki lub kostkę i groszek ugotować. Cebulę obrać, posiekać i zrumienić na maśle. Do cebuli dodać mięso wlać bulion i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Mąkę roztrzepać ze śmietaną, wlać do mięsa,dodać marchewkę i groszek i jeszcze chwilę podusić. Ziemniaki obrać,umyć, pokroić w 1cm plastry i podgotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i opiec na maśle z obu stron. Na talerzu ułożyć ziemniaki i kilka plastrów mięsa, polać sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.