Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Polędwiczka wieprzowa duszona w winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Polędwiczka jest duszona ze śliwkami suszonymi i winem,a także z dodatkiem tymianku, jałowca i odrobiny czosnku. Smakowała rewelacyjnie.

Polędwiczka wieprzowa duszona w winie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa duszona w winie

 

  • Składniki na 2 osoby:
  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 2 średnie cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 śliwek suszonych
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ziarenka jałowca
  • 2 listki laurowe
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki czerwonego wina (półwytrawne)
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Polędwiczka wieprzowa duszona w winie
Polędwicę obieram ze ścięgien i kroję w kawałki po 2 cm, spłaszczam je dłonią. Każdy kawałek panieruję lekko z obu stron w mące, układam na patelni z rozgrzanym olejem i smażę po 2 minuty z każdej strony,aż się lekko zrumienią. Po zdjęciu mięsa z patelni, na ten sam tłuszcz wrzucam drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony jałowiec i liść laurowy - wszystko lekko solę i smażę kilka minut pod przykryciem. Dolewam wodę, dodaję tymianek i z powrotem przekładam mięso na patelnię. Wszystko duszę ok. 15 minut, dolewam wino, dodaję posiekany czosnek - i jeszcze razem chwilę duszę. Przed końcem przygotowywania dodaję na patelnię zimne masło. 
Polędwiczka wieprzowa duszona w winie
Nie wymaga długiej obróbki i jest stosunkowo łatwe do przygotowania
Polędwiczka wieprzowa duszona w winie
Warto też dodać ziarenka jałowca - doda aromatu

Tagi:

śliwki