Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Polędwiczka wieprzowa z żurawiną :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Lubię polędwiczki z dwóch powodów jest smaczna i szybko sie ja robi.

Polędwiczka wieprzowa z żurawiną : Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa z żurawiną :

 

  • 1 polędwiczka wieprzowa ok.35 dag
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 przyprawa mini kostka Czosnek ( Knorr )
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej
  • 1 łyżka przyprawy Delikat w płynie
  • 1/2 kostka do mięs pieczeniowa ( Knorr )
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki śmietanki do kawy w proszku
  • 1 łyżeczka mąki

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczka wieprzowa z żurawiną :
Polędwiczkę przeciąć na 3 części wzdłuż . Upleść warkocz i zawiązać go nicią do wiązania mięsa na obu końcach ( oczywiście można robić polędwiczkę w całości ) .Mięso natrzeć rozkruszoną kostką czosnkową , papryką , Delikatem. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i włożyć na gorący polędwiczkę . Obsmażać na rumiano z obu stron .Dosypać drobno pokrojoną cebulę i też lekko obsmażyć . Podlać wodą . Dodać kostkę pieczeniową . Dusić 45 minut .Jeśli płyn za bardzo odparuje to go uzupełnić . Gdy mięso jest już miękkie powinno zostać ok 2/3 szklanki sosu . Wyjąć polędwiczkę . Usunąć nici i podzielić mięso na 2 porcje . Do sosu wsypać śmietankę .Mąkę zmieszać z kilkoma łyżkami wody i wlać do garnka .Zamieszać - zagotować .Sos doprawić do smaku żurawiną . Polędwiczkę podawać z ziemniakami z wody i żurawiną do mięs . Ja kupuję ,,Żurawinę błotną " ( z Krakowskiego kredensu - jest pyszna ). I jeszcze jedno- czemu używam śmietanki w proszku - po prostu nie chciałam zwiększać ilości sosu a zrobić go kremowym- delikatnym.
Polędwiczka wieprzowa z żurawiną :
Etap 1
Polędwiczka wieprzowa z żurawiną :
Etap 2

Tagi:

kawa przyprawy