Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Polędwiczka z jabłkami w cydrze

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Polędwiczka wieprzowa nadziewana głównie suszonymi jabłkami, które dodają niezwykłego charakteru. Mięso dodatkowo jest nimi obłożone i podlane jabłkowym cydrem. Pycha!

Polędwiczka z jabłkami w cydrze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczka z jabłkami w cydrze

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczka z jabłkami w cydrze
Średniej wielkości polędwiczkę oczyścić odcinając białe błonki. Ostrym i długim nożem naciąć w środku. Wkładać kawałki suszonych jabłek i parę cząstek świeżego jabłka. Przygotować marynatę umieszczając wszystkie składniki w miseczce. Połączyć. Miód najlepiej żeby był płynny. Tak przygotowaną marynatą natrzeć polędwiczkę i odstawić na godzinę. Moja marynowała się całą noc. Polędwiczkę obsmażyć na patelni z każdej strony, ale krótko. Włożyć do naczynia do pieczenia. Na tej samej patelni wrzucić posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Dodać do polędwiczki. Jabłko pokroić na cząstki i włożyć do naczynia razem z suszonymi jabłkami. Wlać cydr. Można trochę wlać na patelnię i wymyć pozostałości po smażeniu. Dodać do polędwiczki. Na polędwiczce położyć cienki plasterek masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 30min. Polędwiczkę pociąć na 1cm plasterki i podawać razem z jabłkami. Smacznego!
Polędwiczka z jabłkami w cydrze
Polędwiczkę naciąć długim nożem i wkładać jabłka.
Polędwiczka z jabłkami w cydrze
Polędwiczkę natrzeć marynatą i odstawić na conajmniej godzinę.
Polędwiczka z jabłkami w cydrze
Cebulę i czosnek zeszklić na tej samej patelni co smażyła się polędwiczka.
Polędwiczka z jabłkami w cydrze
Wszystko włożyć do naczynia do pieczenia i podlać cydrem.