Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Polędwiczki duszone z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Danie zawierające dużo białka i beta-karotenu

Polędwiczki duszone z morelami

Składniki:

Polędwiczki duszone z morelami

 

  • 400 g pokrojonych w paski polędwiczek wieprzowych
  • 4 duże, pokrojone na połówki świeże morele (400 g)
  • 2 łyżki (30 g) oleju rzepakowego
  • 4 całe ząbki czosnku
  • Szczypta cynamonu
  • Świeżo zmielony czerwony pieprz
  • sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Polędwiczki duszone z morelami

Pokrojone polędwiczki lekko posól, posyp pieprzem i dokładnie wymieszaj. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i wrzucaj mięso, po 2-3 minutach podlej niewielką ilością wody, dodaj czosnek i duś, często mieszając. Pod koniec duszenia dodaj morele i duś aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolewaj wodę. Często mieszaj. Gotowe danie posyp szczyptą cynamonu.


  227 kcal/1 porcję.


Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla cukrzyków.