Polędwiczki faszerowane borowikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniały dodatek do ziemniaczków

Polędwiczki faszerowane borowikami

Składniki:

Polędwiczki faszerowane borowikami

 

  • Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 40 dag borowików
  • cebula
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • Dodatki:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwiczki faszerowane borowikami
Przygotowanie:
Polędwiczki umyj,oczyść.Każdą głęboko natnij nożem.Na marynatę wymieszaj dokładnie wino z oliwą.Dodaj cebulę startą starannie na tarce,ząbki czosnku zmiażdżone ze szczyptą soli,pół łyżeczki suszonego tymianku oraz pieprz do smaku.
Do marynaty włóż polędwiczki,chłódź przez minimum godzinę.Grzyby oczyść,pokrój na kawałki i podsmaż na maśle.
Oprósz solą i pieprzem.Częścią grzybów nadziej polędwiczki,obtocz je w mące i obsmaż na oliwie.Do polędwiczek dodaj resztę grzybów,wlej kilka łyżek marynaty i kremówkę.Duś przez 30 minut.
Przekrojone ułóż na talerzach i polej sosem.