kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

polędwiczki pod śmietanową chmurką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

polędwiczki w lśniącym śmietanowo -koperkowym sosie rozpływają się w ustach.

polędwiczki pod  śmietanową chmurką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

polędwiczki pod śmietanową chmurką

 

  • jedna średnia polędwiczka wieprzowa ok.40dkg.
  • 3/4 szkl. śmietanki 18 %
  • marchewka
  • cebula,
  • łyżka siekanego koperku
  • łyżka masła
  • łyżka mąki pszennej
  • kminek
  • pieprz
  • sól

 

Sposób przygotowania:

polędwiczki pod śmietanową chmurką
polędwicę myjemy i przekładamy do szklanego naczynia , nacieramy pieprzem i kminkiem odstawiamy na min. godz . do lodówki. Po upływie godziny na patelni roztapiamy masło i na dobrze rozgrzane układamy delikatnie rozbite kotleciki . Oprószamy solą. Smażymy z obydwóch stron po ok 2 min. przekładamy na talerz. Na tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i marchewkę , smażymy kilka minut dorzucamy mąkę , śmietankę mieszamy z pół szkl. wody i wlewamy na patelnię , dorzucamy posiekany koperek, kiedy delikatnie zgęstnieje wrzucamy mięso, doprawiamy do smaku . Gotujemy aż mięso będzie miękkie . Podajemy z ziemniakami i surówką.,
polędwiczki pod  śmietanową chmurką
polędwiczki dokładamy do sosu i Gotujemy aż mięso zmięknie
polędwiczki pod  śmietanową chmurką
mięso smażymy z obydwóch stron po ok 2 min