magdalennab

magdalennab

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Polędwiczki śmietanowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Świetne na obiad zamiast zwykłego schabowego. Marynujemy przez noc w sosie sojowym, cytrynie i oliwie ...

Polędwiczki śmietanowe

Składniki:

Polędwiczki śmietanowe

 

  • polędwiczki wieprzowe (parę sztuk) 4-5 sztuk
  • marynata:
  • sos sojowy,
  • cytryna,
  • oliwa
  • przyprawy: sól i pieprz
  • pól szklanki bulionu warzywnego
  • śmietana 18%
  • 3 łyżki musztardy
  • koper

Sposób przygotowania:

Polędwiczki śmietanowe
Marynujemy przez noc w sosie sojowym, cytrynie i oliwie, wcześniej rozdzielone na kawałki i ręką rozklepane. (można tez marynować 2 godziny...) Smażone już bez oliwy, bo mają w sobie wystarczająco dużo tłuszczu, mocno, do solidnego zrumienienia ,przyprawione solą i pieprzem I takie już można jeść. Pół szklanki bulionu mieszamy ze śmietaną i musztardą zalewamy tak przygotowanym sosem polewamy polędwiczki i dusimy ok 20min dodajemy coś dla kontrastu zielonego czyli np. koper Najlepsze podane z ryżem jaśminowym zaprawionym kurkumą i opieczonymi paprykami.