Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Polędwiczki w sosie kurkowym z nutą musztardy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam kurki. Tym razem zrobiłam z nich sos na bazie śmietany, któremu dodałam odrobiny ostrości za pomocą musztardy. Mięsem do sosu były polędwiczki wieprzowe.

Polędwiczki w sosie kurkowym z nutą musztardy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Polędwiczki w sosie kurkowym z nutą musztardy

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe

 

  • Marynata: 2 posiekane ząbki czosnku, oliwa, pieprz, sól
  • 200 g kurek
  • 200 ml śmietany 18 procent
  • 1 duża lub 2 małe
  • szklanka bulionu
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka masła do podważenia cebuli
  • szczypta kurkumy
  • natka pietruszki lub pietruszka suszona
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwiczki w sosie kurkowym z nutą musztardy
Kurki dokładnie oczyszczamy.

Polędwiczki marynujemy w marynacie z oliwy, czosnku, pieprzu i soli, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st.C na 17 minut.

Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę, dodajemy kurki i podsmażamy ok.5 minut. Posypujemy kurki i cebulę solą i pieprzem. Podlewamy bulionem, dusimy kilka minut. Dodajemy śmietanę. Podgrzewamy razem kilka kinut, po czym dodajemy musztardę i szczyptę kurkumy.

Na koniec do sosu dodajemy suszoną lub świeżą natkę pietruszki i koperek.

Polędwiczki kroimy w plastry, wrzucamy do sosu i podgrzewamy razem.

Mięso ukladamy na talerzu polane sosem, resztę sosu podajemy w sosjerce. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Polędwiczki w sosie kurkowym z nutą musztardy
Sos kurkowy ze śmietaną i szczyptą musztardy