Polędwiczki w sosie truskawkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gdy pojawią się pierwsze truskawki spróbuj przygotować taki właśnie sos, gwarantuje, że zakochasz się w takim słodkim smaku całej potrawy!

Polędwiczki w sosie truskawkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczki w sosie truskawkowym

 

  • 500g polędwiczek wieprzowych,
  • 200g obranych truskawek,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • 2 łyżki cukru,
  • 100ml czerwonego wina,
  • ocet balsamiczny,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Polędwiczki w sosie truskawkowym
Polędwiczki podziel na kotlety, lekko rozklep dłonią. Oprósz je solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące, strzep jej nadmiar i obsmaż mięso na rumiano na oleju. W rondelku skarmelizuj cukier tzn. wsyp cukier, skrop go wodą i rozpuść (nie mieszamy cukru!), dodaj truskawki oraz wino. Całość trzymaj na wolnym ogniu do momentu aż otrzymasz gęsty sos. Pod koniec dodaj podsmażone polędwiczki i duś je chwilę w powstałym sosie. Sos dopraw solą, pieprzem i octem do smaku. Podawaj z ziemniakami z wody. Życzę smacznego!
Polędwiczki w sosie truskawkowym
Polędwiczki podziel na kotlety, lekko rozklep dłonią.
Polędwiczki w sosie truskawkowym
Oprósz je solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące, strzep jej nadmiar i obsmaż mięso na rumiano na oleju.
Polędwiczki w sosie truskawkowym
. W rondelku skarmelizuj cukier tzn. wsyp cukier, skrop go wodą i rozpuść (nie mieszamy cukru!), dodaj truskawki oraz wino.
Polędwiczki w sosie truskawkowym
Pod koniec dodaj podsmażone polędwiczki i duś je chwilę w powstałym sosie